Discuţie Utilizator:Mitza - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Discuţie Utilizator:Mitza

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Flori pentru buchete de mireasa
Flori pentru buchete de mireasaCat de frumos trebuie sa fie buchetul miresei? Foarte frumos! Buchetul intregeste tinuta miresei, este un accesoriu atat fashion, cat si cu foarte multa traditie in spate. Nu trebuie decat sa ne gandim la celebrul moment de aruncare a buchetului si este de ajuns. Acesta este si motivul pentru care m-am gandit sa vorbim astazi despre buchetul miresei... care sunt cele mai alese flori, cele mai noi si ce semnificatie au aceste flori purtate in buchetul de mireasa.

Buchete de mireasa din lalele
Lalelele sunt adesea folosite in buchetul de mireasa pentru ca sunt niste flori ce reprezinta foarte bine feminitatea. In plus, ele se gasesc pe piata destul de usor, indiferent de anotimp si exista intr-o gama variata de culori - de la galben, rosu, portocaliu inchis - pana la violet sau chiar negru.

Buchete de mireasa din trandafiri albi
Trandafirii albi sunt simbolul puritatii, simbolul unui nou inceput si se potrivesc de minune unui astfel de moment, unui cuplu la inceput de drum. In plus, trandafirul este cea mai utilizata floare in buchetele de mireasa, ceea ce il face si oarecum... traditional.

Buchete de mireasa din trandafiri rosii
Trandafirii rosii reprezinta dragostea. Si ce moment ar putea fi mai potrivit decat nunta, pentru a purta un astfel de buchet. Trandafirii rosii se regasesc in topul preferintelor femeilor din toata lumea atat datorita aspectului lor, cat si datorita parfumului lor.

Buchete de mireasa din bujori
Desigur ca un buchet de bujori nu este unul traditional, insa este foarte delicat si, alaturi de rochia de mireasa, creaza un efect interesant. Puteti alege aceasta varianta daca nunta voastra va avea loc intr-un anotimp calduros, cand puteti gasi bujori pe piata.

Buchete de mireasa din gerbera
Gerbera este o planta cu flori foarte colorate ce exprima bucurie. Un astfel de buchet poate fi foarte interesant si de efect. In plus, puteti alege varianta buchetului multicolor, cu flori roz, galbene, portocalii si rosii.


Cum sa iti incepi alaptarea
Email
Alaptarea

Ei bine cel mai bun moment pentru a-ti incepe alaptarea este chiar la prima intalnire cu micutul tau. Ce-i drept la inceput corpul tau nu va produce lapte ci cantitati mici dintr-o substanta speciala denumita colostrum ce contine anticorpii necesari pentru a-l feri pe copil de orice infectie. De fapt in acest moment stomacelul lui este foarte mic iar cantitate de colostrum este suficienta pentru a-i oferi o nutritie adecvata. Mai tarziu, pe masura ce el va creste, si cantitatea de lapte pe care i-o vei putea oferi va fi din ce in ce mai mare.

Pentru inceput ia-ti copilul in brate si tine-l lipit de corpul tau fata in fata cu capul in zona sanului tau.Mai departe adu-i gura in dreptul sfarcului tau iar atunci cand va deschide gurita ofera-i posibilitatea sa suga.

Nu trebuie sa te panichezi daca micutul tau nu va reusi din prima sa suga cum trebuie. Sustine-l si ajuta-l sa invete deoarece alaptatul cere multa rabdare dar si mult exercitiu. De asemenea, nu ezita sa ceri ajutorul unei asistente sau a unui medic daca vezi ca nu te descurci.
Pe de alta parte, daca ai nascut prematur situatia este putin diferita insa nu trebuie sa renunti la ideea de a alapta chiar daca micutul tau nu poate inca sa suga la san. Practic, acum trebuie apelezi la o pompa speciala de san pentru a-ti extrage laptele, lapte ce mai departe ii va fi dat copilului de cele mai multe ori cu ajutorul unui biberon.
De cate ori trebuie sa alaptezi

Raspunsul este: frecvent. Cu cat alaptezi mai mult cu atat mai mult lapte vei produce iar intr-un final tinta este de 12 alaptari la fiecare 24 de ore.
Conform unor studii efectuate de Societatea Americana de Pediatrie, cea mai buna solutie nu este cea a alaptarilor la ore fixe ci cea a hranirii in functie de necesitatile copilului sau mai precis alaptarea atunci cand micutul da primele semne ca i-ar fi foame. Printre aceste semne se numara si o stare de activitate intensificata precum si o mimica a gurii specifica suptului. Pe de alta parte plansul este un semn tarziu de foame si este indicat ca alaptarea sa fie facuta inainte ca micutul sa inceapa sa planga.

In primele zile de la nastere este posibil ca copilul sa adoarma in mijlocul alaptarii, moment in care va trebui sa il trezesti usor, insa cel mai bine pentru a evita ca micutul sa adoarma in timpul alaptarii este sa nu il legeni prea mult si eventual sa ii dai jos si un strat de hainute. In plus, este foarte bine sa il hranesti in aceasta perioada de inceput macar odata la patru - cinci ore chiar daca trebuie sa il trezesti din somn.

In alta ordine de idei, pentru ca alaptatul poate dura si pana la 40 de minute este bine sa iti alegi un loc comod in care sa stai pe perioada alaptarii. Daca alegi sa stai asezata, o perna special conceputa pentru alaptat poate fi o idee foarte buna. Insa indiferent daca stai in picioare sau jos este foarte important sa iti alegi o pozitie ideala pentru tine astfel incat dupa alaptare sa nu iti simti bratele si picioarele amortite.

Si acum sa vorbim putin despre dieta. Aceasta este foarte importanta pe perioada alaptarii deoarece ceea ce mananci tu reprezinta sursa de alimentatie si pentru copilul tau iar calitatea laptelui depinde in mod direct de alimentatia ta. In acest sens se recomanda sa optezi pentru o dieta corecta si echilibrata. De asemenea este foarte important sa te mentii bine hidratata motiv pentru care se recomanda ca proaspetele mamici ce alapteaza sa consume cat mai multe lichide.

Multe mamici resimt senzatia de foame mult mai puternic pe perioada alaptarii ceea ce este de altfel normal avand in vedere ca organismul mamei lucreaza nonstop pentru a produce laptele matern. In aceste conditii micile gustari dintre mese devin o necesitate (asa cum au fost si pe mare parte din perioada sarcinii) ajutand la pastrarea unui nivel energetic ridicat si eliminand acea neplacuta senzatie de foame.

Tot in ceea ce priveste nutritia este indicat sa nu exagerezi cu consumul de cofeina deoarece aceasta substanta poate intra foarte usor in sange si mai apoi in laptele matern, transmitandu-se inevitabil si la copil. In aceste conditii, experitii nutritionisti recomanda consumul a nu mai mult de 300 de mg de cafea pe zi (adica aproximativ cantitatea de cafea dintr-o ceasca mica).

Evident ca pe perioada alaptarii si alcoolul iese complet din discutie deoarece aceeasi cantitate de alcool pe care o bei tu va ajunge si in laptele matern si desi un pahar de vin nu pare mult pentru tine, copilul tau este inca foarte mic iar ficatul lui nu este inca suficient dezvoltat, ceea ce inseamna ca el nu va putea procesa alcool-ul la fel de bine cum o face ficatul tau. Studiile au demonstrat ca in cazul copiilor alaptati de mame ce au consumat cantitati mici de alcool, consumul de lapte matern a scazut cu 23% si desi micutii au adormit mult mai repede, durata somnului lor a fost mult mai mica.

incepere alaptarePe de alta parte, un studiu publicat in The New England Journal of Medicine in 1989 s-a constatat ca din totalul cazurilor studiat, dezvoltarea motorie generala era deficitara la copii ce fusesera alaptati de mame consumatoare de alcool.
Este bine sa stii si faptul ca alcool-ul nu este depozitat in sani si, in aceste conditii, pomparea si aruncarea laptelui dupa ce ai baut alcool nu are nici o relevanta si nici nu este de ajutor

Totusi daca vrei neaparat sa bei ceva ce contine alcool, fa-o in doze cat mai mici si cu cel putin 2-3 ore inainte de alaptare pentru a permite alcool-ului sa fie cat mai mult eliminat din sange. De asemenea pentru a preveni deshidratarea consuma suficient de multa apa.

Cei mai mult experti sunt de acord cu faptul ca micutii alaptati nu au in general probleme daca mamele consuma mancaruri condimentate. De fapt se presupune ca bebelusii chiar apreciaza o variatie de gust. Totusi daca micutul tau are stari de agitatie sau este mai balonat de fiecare data cand consumi un anumit produs alimentar, incearca sa excluzi acel aliment pentru o perioada de timp din alimentatia ta.
Probleme de care te poti lovi

Destul de multe femei se obisnuiesc destul de repede cu alaptatul la san si nu au nici un fel de probleme in acest sens. Sunt insa si exceptii, tinere mamici carora le este foarte dificil sa invete cum se procedeaza cu alaptatul. Totusi daca te afli in aceasta ultima categorie este foarte important sa constientizezi ca nu esti singura.

Este normal sa te simti depasita de situatie, este ceva cu totul nou iar necesitatile pe care le are un copil mai ales imediat dupa nastere pot fi epuizante. Pe de alta parte este foarte posibil sa ai foarte multe intrebari la care sa nu poti gasi un raspuns imediat: copilul meu primeste suficient lapte? De ce ma dor sanii? Cat de mult trebuie sa suga micutul? Trebuie sa o trezesc daca adoarme in timpul alaptatului? Si tot asa...

Ei bine, femeile isi alapteaza copii de secole insa alaptatul nu este un obicei ce se deprinde intotdeauna usor. De fapt sunt multe femeile care au de-a face cu dificultati in acest sens. iata si cateva dintre cele mai des intalnite probleme in primele sase saptamani de la nastere:
- Sanii devin excesiv de plini si cauzeaza discomfort
- Dureri in zona areolelor sanilor
- Mastita, un tip de infectie ce se manifesta la nivelul sanilor.

Nu trebuie insa sa suferi in tacere si orice problema pe care o ai cu alaptatul trebuie discutata cu asistenta medicala sau cu medicul care te are in supraveghere.

In perioada 1-7 august are loc Saptamana Mondiala a Alaptarii, organizata la initiativa WABA – World Alliance of Breastfeeding Action, o retea internationala de organisme ce lucreaza impreuna cu OMS si UNICEF pentru promovarea alaptatului la san. Evenimentul este organizat in peste 170 de tari la initiativa OMS. Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF recomanda alaptarea copilului pina la virsta de doi ani, iar in primele sase luni de viata ale copilului el trebuie sa fie alimentat exclusiv la san.

Laptele matern asigura nutritia cea mai bine adaptata necesitatilor nou-nascutilor si copiilor mici si reduce riscurile malnutritiei, anemiei, retardului statural si greutatii scazute in rindul copiilor de pina la 2 ani. Laptele matern ajuta la prevenirea infectiilor si bolilor respiratorii, intareste sistemul imunitar si reduce riscul unor afectiuni cronice serioase in viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv.

Un lucru asa de natural prin care ne identificam cu restul mamiferelor, alaptatul, a devenit nepopular si considerat dificil in societatea actuala, desi din studii si cercetari au reiesit numeroase beneficii pentru sanatatea copilului si pentru sedimentarea relatiei afective mama-prunc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recomanda alaptarea exclusiva (fara apa, sucuri, ceaiuri sau lapte artificial) pana la sase luni de viata si apoi continuarea alaptarii in paralel cu alte alimente pana la varsta de doi ani.

In Romania doar 16% din mame isi hranesc copii exclusiv la san in primele 5 luni, conform unor date.

saptamana mondiala a alaptariiDe vina e lipsa acuta de consiliere si informare a mamelor in clinici si maternitati, impreuna cu o serie de mituri false la care e expusa viitoarea mama: cum ca unele femei nu au suficient lapte, copilul ramane infometat, nu creste la fel ca cei hraniti cu lapte de vaca imbogatit, etc. La acestea se adauga lipsa de referinte culturale, dupa decenii in care ne-am dezvatat sa alaptam vazand alte femei cum isi hranesc copiii cu biberonul. La mijloc s-au strecurat si interese comerciale ale unor producatori de lapte artificial care prin campanii insistente de marketing au reusit sa puna intr-o lumina pozitiva hranirea bebelusului cu lapte de la o alta specie – vaca – din care se elimina sau se adauga componente pentru a imita laptele matern.

mentatia la san este varianta ideala pentru nou-nascuti. Este foarte important ca mamele sa constientizeze faptul ca laptele matern este perfect adaptat nevoilor nutritionale ale sugarului si protejeaza bebelusul de infectii microbiene sau virale", a declarat Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Programul saptamanii mondiale a alaptarii in Romania organizat de:

  • IMOPEDIA
    * Biovente Romania
    * Romar
    * Fanfara PR
    * Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare
    * Grupul de Sprijin pentru Alaptare din Bucuresti

3 august 2010 - Grup de sprijin in alaptare – ora 18.30, parcul Izvor;

7 august 2010 - Maratonul alaptarii organizat in AFI PALACE COTROCENI (etajul 1) – orele 18-20 - e asteptata participarea a peste 100 de mame si 50 de tati care vor primi tricouri polo inscriptionate.

De foarte multi ani, oamenii de stiinta si cercetatorii au descoperit ca alaptatul la san este important pentru sanatatea copilului, dar acum, un nou studiu in domeniu a venit cu o informatia surprinzatoare: alaptatul face bine nu numai copilului ci si mamei.

In fapt, cercetatorii de Scoala de Medicina Pittsburg au raportat ca femeile trecute de menopauza care au alaptat in decursul vietii cel putin un copil, prezinta riscuri mult mai mici de aparitie a unui atac cerebral sau atac de cord si, in acelasi timp, sunt mult mai putin susceptibile la aparitia unei boli cardiovasculare. De altfel aceste descoperiri au fost publicate in 2009 si in revista "Obstetrics and Gynecology" o prestigioasa publicatie de specialitate.

Dupa ce au fost studiate 139.681 de femei aflate la menopauza, cercetatorii au descoperit ca femeile participante la studiu care au alaptat la san pentru cel putin o luna, aveau o presiune arteriala mai buna, un nivel mai scazut de colesterol si o rata de aparitie a diabetului mult mai scazuta decat la femeile care nu alaptasera.

Pe de alta parte, femeile care, in total, au alaptat mai mult de un an, au avut o scadere a riscului de aparitie a afectiunilor de natura cardiovasculara de pana la 10%. Practic, cu cat o mama isi alapteaza copilul mai mult, cu atat este mai bine pentru amandoi.

Tensiunea arteriala crescuta, nivelul ridicat de colesterol in sange si diabetul sunt toate factori de risc in aparitia bolilor de inima si de sistem circulator, aceste boli fiind si principala cauza de deces in randul femeilor. In aceasta situatia, este foarte important pentru femei sa constientizeze ca sunt necesare anumite masuri de protejare a sanatatii, una dintre ele fiind si alaptatarea la san.

Multe femei se intreaba daca ar trebui sa urmeze o anumita dieta in timp ce alapteaza. Vestea buna este ca in general nu trebuie facute modificari majore in alimentatie pe perioada alaptarii, insa, exista anumite aspecte de care trebuie tinut cont.
O dieta echilibrata este foarte buna pentru sanatatea ta

Una din minunile laptelui matern este aceea ca el poate furniza nutrientii de care are nevoie copilul tau, chiar daca tu nu mananci asa cum trebuie. Insa, faptul ca micutul tau nu va avea de suferit in urma oricarei insuficiente alimentare, asta nu inseamna ca nici tu nu vei avea de suferit. Din contra chiar, daca nu iti procuri suficiente vitamine si minerale din alimentatia de zi cu zi nu vei avea energia necesara pentru a face fata necesitatilor pe care cresterea unui copil ti le impune.

De fapt, ai putea sa te gandesti la perioada in care iti alaptezi copilul ca la o foarte buna motivatie pentru a continua sa urmezi o dieta sanatoasa pe care ai avut grija sa o respecti pe toata perioada sarcinii. Astfel, concentreaza-te pe a manca cereale integrale dar si fructe si legume proaspete. In plus nu neglija alimentele care iti pot oferi proteine, calciu si fier.

Pe de alta parte, a manca bine nu inseamna sa mananci mult. Expertii obisnuiau sa recomande mamelor care alaptau sa obtina din alimentatie pana la 500 de calorii in plus pe zi, insa studiile recente au indicat ca mamele care alapteaza nu au neaparata nevoie de aceasta crestere a numarului de calorii. Practic necesarul tau energetic va depinde foarte mult de greutatea ta curenta si de nivelul tau de activitate - iar aceste date variaza de la o persoana la alta.

In aceasta perioada cand iti alaptezi copilul in cazul unui deficit de minerale sau vitamine, poti apela si la suplimente alimentare naturale, un astfel de preparat conceput special pentru perioada de alaptare este New Life Multivitamine de la CaliVita.

Daca copilul nu are pofta de mancare sau nu ia in greutate este un alt produs naturist care da rezultate exceptionale, Infant Formula distribuit tot de CaliVita
Dieta de slabire pe perioada alaptarii - nimic rau dar ia-o incet

Incearca sa pierzi din greutate treptat combinand o dieta alimentara sanatoasa, saraca in grasimi cu exercitii fizice de intensitate moderata. O pierdere rapida in greutate iti poate pune in pericol copilul deoarece toxinele stocate in mod normal in grasime sunt eliberate in organism, ajungand in sange si inevitabil in laptele matern.

Daca insa ai impresia ca trebuie sa iti intarci copilul inainte de a incepe o cura de slabire sa stii ca te inseli. Alaptatul ajuta la consumarea grasimii depozitate pe perioada sarcinii in scopul pregatirii lactatiei.

Nu in ultimul rand, ai grija sa nu incerci sa slabesti in primele sase saptamani de cand s-a nascut copilul deoarece orice limitare in alimentatia ta iti poate reduce drastic lactatia.
Renunta la consumul anumitor categorii de peste

Deoarece, cel mai probabil in urma poluarii, anumite specii de peste oceanic contine cantitati mai mari sau mai mici de mercur, in 2004, Administratia Americana de Alimente si Medicamente (AAAM) a publicat un set de indicatii adresat femeilor care doresc sa conceapa un copil, gravidelor dar si tinerelor mame ce alapteaza, conform caruia, acestea nu ar trebui sa consume peste oceanic cu carne alba (ton alb) mai mult de odata pe saptamana.

In aceeasi ordine de idei AAAM a indicat ca nici celelalte categorii de peste oceanic semipreparat sau preparat si ambalat in conserve nu trebuie consumat mai des de 1-2 dati pe saptamana. In plus, aceeasi autoritate a explicat ca femeile aflate in cele noua luni de sarcina sau cele care alapteaza trebuie sa evite cu desavarsire carnea de rechin, peste sabie si macrou.
Abstinenta la alcool

Chiar daca este vorba doar de o bere ocazionala, totusi va trebui sa te abtii chiar si de la consumul ei pe perioada cat esti insarcinata. Asta deoarece orice tip de alcool ai consuma, acesta va intra in sange si evident ca va ajunge si in laptele matern ceea ce inseamna ca poate sa ii faca rau copilului. Pe de alta parte insa, consumul de alcool poate avea ca efect secundat inhibarea abilitatii organismului tau de a mai produce lapte.

Daca totusi nu ai incotro sau daca bei un pahar ocazional evita sa alaptezi cel putin doua ore din momentul consumului pentru ca alcoolul sa aiba posibilitatea sa se disipe in organism.

Atentie, alcoolul nu este stocat in laptele matern asa ca evacuarea acestuia prin pompare artificiala este imposibila. De asemenea, pentru a evita deshidratarea ai grija sa consumi lichide suplimentar pentru fiecare pahar de alcool consumat.
Bea suficient de multa apa pentru a ramana hidratata

Atunci cand alaptezi te deshidratezi asa ca este mai mult decat indicat sa consumi cativa litri de apa pe zi. Important este sa bei apa de cate ori simti ca iti este sete si de asemenea evita orice bautura cu cofeina deoarece pe termen lung aceasta o sa contribuie la deshidratarea ta.
Ai grija la aromele alimentelor pe care le mananci sau bei

Unele alimente cu arome mai puternice pot cauza copilul tau gaze sau o stare de iritare. De altfel vei putea vedea atunci cand copilului tau nu ii prieste ceva ce tu ai consumat. Micutul va fi agitat dupa alaptare, va plange sau va dormi foarte putin. Daca pe de alta parte copilul este alergic la o anumita componenta din alimentatia ta, vei vedea aparandu-i pe piele unele iritatii sau va avea respiratia accelerata ori congestiva. De asemenea reactiile alergice ale micutului pot fi identificate si dupa scaunele pe care le produce (verzi sau cu mucus).

Desi multe mamici afirma ca mancarurile condimentate sunt cauza iritatiei copiilor, cea mai buna solutie ramane luatul pe incercatelea pentru a vedea unde este problema deoarece iritabilitatea indusa de alimente difera foarte mult de la un copil la altul.

Ca o mentiune suplimentara, in general s-a observat ca micutii capata colici dupa alaptare daca mama a consumat broccoli, varza normala sau de bruxelles si lapte de vaza.


Verifica-ti nivelul de fier din organism

Chiar daca ai luat un supliment alimentar pe baza de fier in perioada sarcinii acum este posibil sa nu mai ai nevoie de asa ceva. Totusi multi experti recomanda continuarea administrarii de suplimente alimentare cu fier. De asemenea aceasta recomandare este valabila si daca in urma analizelor de sange reiese ca ai un deficit de fier

In general este bine sa iti mentii o dieta variata bazata pe principiile sanatoase pe care le-ai urmat pe perioada sarcinii.

Unelte personale