Nunta in Bulgaria - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Nunta in Bulgaria

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Traditii de nunta in Bulgaria

Bulgaria este o tara plina de traditii din care, in timp, o serie de traditii si obiceiuri de nunta, au razbatut pana in zilele noastre, suferind doar mici schimbari in ultimii 500 de ani.

Cererea in casatorie

Chiar si in zilele noastre multe cupluri, chiar daca traiesc in mediul urban, nu renunta la vechile traditii de nunta, pastrate intacte in special in mediul rural. In traditia bulgara chiar si in timpurile stravechi mariajul se putea face doar cu acceptul miresei, lucru care in multe culturi se facea impotriva vointei acesteia, in urma unei tranzactii incheiate intre paintii fetei si mire sau parintii acestuia.

Dupa traditie, dupa ce s-a hotarat sa ia in casatorie o fata, viitorul mire isi trimite cel mai bun prieten, la tatal fetei pentru ai prezenta intentia si de ai cere binecuvantarea. Daca tatal isi da acordul, acesta o cheama pe fata si o intreaba de trei ori daca doreste sa se casatoreasca cu cel care-i cere mana. Daca fata raspunde de trei ori "Da" cererea in casatorie este acceptata si viitorului mire i se transmite invitatia de a veni in vizita la casa fetei.

In zilele de azi vizita se face la sfarsit de saptamana si concomitent cu aceasta are loc si logodna. Rudenii apropiate si vecini sunt invitati la o mica petrecere de familie prilejuita de logonda dintre cei doi. Cu aceasta ocazie se stabilesc amanuntele cu privire la organizarea nuntii si se stabileste data la care aceasta va avea loc. Logodna poate avea loc de la o zi pana la un an inaintea nuntii, in functie de obiceiul locului.

Cu putin timp inaintea nuntii are loc ceea ce azi o numim petrecerea burlacilor, adica un chef pe care-l da mirele si la care sunt invitati prietenii sai apropiati. Acelasi lucru il face si mireasa cu prietenele sale apropiate. In cadrul acestor petreceri, defapt tanurul si tanara isi iau ramas bun de la viata de burlacie urmand sa urmeze viata de familie.

Obiceiuri de dinaintea nuntii

pitkaCa si la noi, majoritatea nuntilor au loc sambata. In joia de dinaintea nuntii mama miresei face painea de nunta - pitka. Dospirea si crestera aluatului simbolizeaza formarea noii familii si unitatea ei.

n acelasi timp cel mai bun prieten al mirelui trebuie sa faca pomul de nunta, un element foarte important in desfasurarea nuntii. Acesta trebuie confectionat sintr-un pom fructifer lung de cel putin 4 metri, si trebuie taiat obligatoriu dintr-o singura lovitura de secure. In varf este infipt un mar sau o ceapa invelite in foi colorate si se atarna o basma tesuta manual. Apoi mai jos sunt atarnate panglici viu colorate, iedera si panusi de porumb.

n ziua nuntii, dimineata devreme rudeniile mirelui si prietenii acestuia se aduna la casa mirelui. Prietenii ii toarna o galeata de orz in cap, ca sa aiba o gospodarie plina de belsug, si trag focuri de arma in aer ca sa alunge duhurile rele. Este momentul in care mirele isi ia ramas bun de la parinti si le cere binecuvantarea. De la casa mirelui se porneste intr-o procesiune catre casa cavalerului de onoare. De-alungul drumului se canta, se danseaza, toata lumea este vesela si bucuroasa. Cavalerul de onoare primeste alaiul de nuntasi in poarta iar mirele ii daruieste acestuia o plosca cu vin si un pui prajit in cuptor. Din acest moment cuvantul cavalerului este lege pentru nuntasi in ceea ce priveste durata si modul de desfasurare a nuntii. Doamna de onoare, de cele mi multe ori sotia cavalerului de onoare, impreuna cu acesta, insotesc intregul alai si se indreapta in sunet ul muzicii lautaresti, spre casa miresei unde acestia aduc drept daruri vin, voalul miresei si dulciuri coapte.

Odata ce alaiul a ajuns la casa miresei, agitatia este in toi. Mireasa este inchisa intr-o camera si numai nasa poate sa o vada. Mirele si nasul pot sa o vada doar dupa o negociere si isi castiga dreptul de a o vedea. Nasa incearca sa-i puna miresei voalul pe cap de trei ori. De primele doua dati mireasa refuza acest lucru, dar a treia oara accepta.

n final cei doi miri pot sa iasa din casa, tinand fiecare in mana capatul unei tesaturi din panza asupra careia se fac mai multe descantece pentru alungarea spiritelor rele din viata cuplului. Apoi mireasa arunca peste cap o farfurie plina cu grau, banuti si un ou crud. Daca farfuria se sparge in bucati multe inseamna ca vor avea o casnicie fericita.

De la casa miresei alaiul porneste spre biserica in chiote, cantece si voie buna. Deseori sunt lansate focuri de artificii, alaiul se opreste din loc in loc si incing un dans.

n multe parti ale Bulgariei se considera ghinion ca dou mirese necununate sa se intalneasca fata in fata, de aceea alaiurile de nunta, evita sa se intalneasca, ocolindu-se pe strazi laterale.

Cununia

Se spune ca aduce noroc daca mirele si mireasa fac primul pas in biserica cu dreptul. Cununia religioasa, in general, este scurta dar adeseori este presarata cu cantece populare. In finalul cununiei cei doi miri fac schimbul de inele dupa care urmeaza traditionalul sarut. Odata ce actele oficiale au fost semnate urmeaza un alt obicei de nunta: “ calcatul pe picior”. Cel care il va calca pe picior primul, pe celalalt, va fi “cocosul” in casa.

Petrecerea

In trecut, nuntile erau galagioase si zgomotoase si de obicei aveau loc la casa mirelui. Dupa cununia religioasa intregul alai se indrepta spre casa mirelui in cantece si chiote de bucurie. Alaiul era primit de catre mama mirelui, care avuse grija, in prealabil, sa atarne deasupra usii o panza alba, lunga, tesuta de mana pe sub care mirii trebuiau sa intre. In momentul intrarii in casa soacra presara petale de flori, in calea mirilor c simbol al sanatatii, fericirii si puritatii in viata noului cuplu. Apoi soacra ii serveste cu vin si prajitura dulce, din miere urandu-le o viata lunga si dulce impreuna. Apoi urmeaza “ruptul painii”. Soacra mare tine o paine proaspat coapta deasupra capului celor doi si ii invita pe miri sa rupa cate o bucata; cel care rupe bucata cea mai mare urmeaza sa aiba rolul cel mai important in familie.
Apoi urmeaza muzica si dansul. In multe parti ale Bulgariei dansul mirilor este un dans ritual. Ei trebuie sa danseze pentru ca sa poata primi tortul de nunta. mai mult[1]


Unelte personale