Nunta in Rusia - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Nunta in Rusia

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Traditii de nunta in Rusia

O nunta traditionala ruseasca dureaza cel putin 2 zile, pana la o saptamana. In tot acest timp lumea danseaza, canta, inchina pahare in cinstea sarbatoritilor, totul la un loc cu multa mancare si bautura. Cavalerul si domnisoara de onoare sunt de fapt martorii-svideteli in rusa. Ceremonia si pusul inelelor pe deget au loc in prima zi de nunta, la un loc cu multe alte traditii si datini ce se respecta cu sfintenie pana in zilele noastre.


CUNUNIA CIVILA SI PREGATIREA PENTRU NUNTA

Protocolul unei nunti rusesti este diferit de cel cu care noi suntem obisnuiti. De exemplu nu exista Domnisoara si Cavalerul de Onoare. Sunt multe genuri de nunti in Rusia, dar una normala se va desfasura in felul urmator. Cununia este ceva mai putin pupular. Nu se ofera nici un indel de logodna si doar familia si prietenii apropiati vor afla ca cei doi s-au hotarat sa se casatoreasca. Daca barbatul este galant, el va oferii viitoarei sale sotii un buchet de flori, dar de obicei nu se intampla nici macar asa ceva.

Nunta este mai apoi planuita undeva in maxim 2-3 luni. Aceasta depinde de aparatul birocratic rusesc, Z.A.G.S. – Departamentul de Inregistrare a Statutului Civil, ce este responsabil si cu nasterile, divorturile sau cu decesele. Cuplul va face o cerere scrisa acestui departament, solicitand aprobarea casatoriei lor si o data disponibila pentru desfasurarea ceremoniei. Departamentul le va da cateva date disponibile, urmand ca ei sa aleaga in mod concret in ce zi se vor casatorii. De mentionat este faptul ca de la cererea in scris va trebuii sa treaca cel putin o luna si mai apoi cei doi vor putea sa se casatoreasca. In timpul periodei comuniste, aceasta perioada era de cel putin 3 luni, intmplandu-se mai des ca cei doi sa se razgandeasca in hotararea lor. Tinerii in Rusia se casatoresc intre 18 si 22 de ani, unul din parteneri ridicand hartiile de la ZAGS.

Dupa ce cuplul a aplicat pentru cererea in casatorie, ei sunt considerati mire si mireasa, dar rusii nu vorbesc despre ei ca fiind logoditi ci daor ca “Au facut cererea de casatorie ” . Planurile pentru nunta sunt foarte simple si includ inelele, rochia de mireasa, masina de nunta si receptia. Lucruri ca flori, muzica, rochiile domnisoarelor de onoare si multe altele nu exista.

Rusii numesc inelele de logodna acele inele ce se schimba in timpul ceremoniei de nunta. Cei doi le aleg impreuna cu conditia ca mirele sa le palteasca, aceasta fiind una din traditiile rusesti. Majoritatea Inelelor de nunta sunt de fapt verighete normale de aur, fara diamante sau pietre pretioase, fiind purtate pe degetul inelar de la mana dreapta. Daca inelul va fi purtat pe acelasi deget de la mana stanga, atunci se presupune ca purtatorul ori este vaduv(a) ori divortat(a).

Rochia de mireasa este facuta de obicei manual, special pentru aceasta ocazie, fiind mai ieftin decat sa fie cumparata din magazine. Toate rusoaicele pot coase( cusutul se invata la scoala, fiind una din materiile pentru fete, baietii invatand tamplarie). Foarte multe fete pot coase si realiza tesaturi impresionant de frumoase asa ca de obicei ele opteaza pentru a-si face singure rochiile de mireasa. Alte fete prefera totusi sa-si cumpere rochiile gata facute, pe care le vor vinde mai apoi. In Rusia nu este o treditie in a-ti pastra rochia de mireasa pentru fiica ta, dar daca asa ceva s-ar intampla rusii ar vedea-o ca pe un lucru ciudat sau… ca nu ar fi destui bani pentru o rochie noua. Cele mai multe dintre mirese aleg rochia de mireasa alba, in timp ce doar unele din ele aleg cremul sau vre-o rochie de o culoare diferita. Pretul unei rochii variaza intre $50 si foarte rar pana la $200, iar daca femeia alege sa-si coase singura rochia, pretul acesteia nu va depasii $10. Accesoriile vor fi imprumutate.

O traditie importanta in nuntile rusesti va fi o coloana de masini impodobite de nuta. Masinile mai mari si negre sunt considerate o dovada de lux in Rusia, acestea fiind disponibile doar pentru staful diplomatic din timpul comunismului, iar daca cuplul va avea bani, va inchiria macar o astfel de masina pentru cei doi miri. Cu cat vor fi mai multe masini in coloana ce ii urmeaza in defilarea prin oras, cu atat cuplul va fi mai mandru de nunta sa. De obicei cei ce detin masini dintre rude vor fi rugati sa participe la aceasta ceremoniei, iar coloana astfel creeata va ridica mireasa de acasa si ii va insotii pe cei doi miri in drumul spre ZAGS.

In vremurile stravechi, inainte de Perestroyka, familia miresei era cea care organiza si platea pentru receptia de la restaurant, acum insa vremurile s-au schimbat si familia mirelui este cea implicata in organizarea petrecerii de nunta.

Cea mai mare grija la o nunta in Rusia este de a avea destul bautura. O nunta in Rusia este un eveniment unde toata lumea trebuie sa fie imbatata. Nimeni nu va fi surprinsa daca vot fi cazuri de betii crunte pana la inconstienta in randul nuntasilor. De asemenea mancarea trebuie sa fie din belsug pentru toata lumea. Daca ai destula mancare si bautura, o nunta este gata pregatita.

PRIMA ZI DE NUNTA

Precum am mentionat anterior, o nunta in Rusia tine cel putin 2 zile, iar daca este destula mancare, bautura si preteni dornici sa se distreze, atunci se poate sta si petrece si o saptamana.

Mirele si mireasa au alaturi de ei familia si prietenii apropiati. Atfel prietenii mirelui isi vor da intalnire la el acasa, iar prietenii miresei in casa acesteia. Mirele va pleca cu alaiul la mireasa acasa, de unde se vor indrepta impreuna cu toata lumea la ZAGS pentru ceremonia numita “brakosochetanie”, unde cei doi voi semna in registru si isi vor pune pe mana inelele. Inainte de asta se mai intampla cateva lucruri demne de luat in seama.

In mod traditional nunta este condusa de “martori “. Acestia trebuie sa se ocupe si de distractia oaspetilor. Martorii vor pune la cale cateva idei de conscursuri, postere si discursuri. O nunta ruseasca trebuie sa fie plina de voie buna, altfel nu mai e nunta. Comparativ cu nuntile din alte locuri ale globului, nuntile din Rusia sunt de departe mult mai antrenante si mai distractive.

Cand mirele ajunge sa-si ia mireasa de acasa, el va trebui sa lupte pentru a o cucerii pe aceasta. Foarte multi dintre rusi stau in blocuri inalte, tip comuniste, cum avem de altfel si in Romania. Daca mireasa sta la unul din etajele superiaore, atunci mirele va avea si mai mult de furca luptandu-se in acest sens. Peretii vor fi tapati cu postere si glume despre viata de familie, iar la fiecare etaj el va avea de infruntat o piedica, un test ce trebuie sa il treaca pentru a ajunge la mireasa lui. Va avea de raspuns la intrebari, la care daca va gresii va trebuii sa plateasca la propriu pentru a trece mai departe. De exemplu, prietenii miresei vor avea fotografii cu aceasta de cand era mica, iar mirele va terbuii sa isi ghiceasca consoarta din acele fotografii vechi. Intelectual si fizic el va trebuii sa fie foaret bine pregatit pentru a o cucerii pe mireasa. I se va cere sa si cante si sa danseze, dar in cele din urma totul este o distractie si el isi va lua in primire mireasa.

Dupa ce mirele ajunge la mireasa, ei merg impreuna la ZAGS. Aici doar familia si pretenii apropiati ii vor insotii, nefiind loc pentru prea multa lume, restul invitatilor mergand direct la receptie si asteptandu-i acolo.

Mirele si mireasa vor merge in aceeasi coloana, dar in masini diferite. Masinile sunt decorate cu panglici si baloane, cea a miresei avand deseori o papusa sau doua inele aurite lipita pe capota din fat. Cele doua inele aurite simbolizeaza casatoria in Rusia, acelasi simbol fiind intalnit si pe invitatiile de nunta. Ceremonia in ZAGS este ceva similar cu Cununia civila din Romania sau din lume. Cei doi vor fi intebati daca vor sa se casatoreasca unul cu celalat, ei vor spune DA , isi vor pune unul altuia inelele pe mana, se vor saruta si mai apoi vor semna in registrii, la un loc cu martorii. Oficialii ZAGS vor rosti cateva cuvinte de felicitare, auzindu-se mai apoi imnul oficial al casatoriei – Marsul Mendelssohn. Oaspetii prezenti vor oferii flori miresei, pentru ca mai apoi sa bea cinsteasca impreuna o sticla de sampanie. In zilele noastre mult dintre cupluri aleg sa isi desfasoare ceremonia de nunta in biserica, dar bisericile rusesti nu au inca statut oficial in acest sens, asa ca reprezentantii bisericii vor cere hartia oficiala, doveditoare a casatoriei celor doi. In bisericile rusesti nu sunt banci absolut deloc, asa ca toti participantii la ceremonie vor trebuii sa stea in picioare, nu putine fiind cazurile de lesin in timpul slujbelor bisericesti.

Un lucru interesant este ca, cuplul va merge mai apoi intr-un pelerinaj scurt prin oras alaturi de prietenii apropiati, in timp ce familia se va indrepta spre receptie si va avea grija ca totul sa fie pregatit pentru ca aceasta sa inceapa.Se intampla ca cei doi miri sa viziteze memoriale ale celor morti in Cel de-al doilea razboi mondial, si sa depuna flori, o traditie demna de tot respectul nostru. Dupa 2-3 ore de pelerinaj, cuplul ajunge la receptie. Daca aceasta va fi organizata acasa, atunci nu vor fi mai mult de 30-50 de invitati, iar daca va fi la un restaurant, atunci 100 de invitati este deja un numar mare . Nu este obisnuit ca la o nunta ruseasca sa fie mai mult de 100 de oaspeti, deoarece vor fi invitati doar prietenii arpopiati si familia si nu mai toata lumea care ii cunoaste pe cei doi. De multe ori se intampla ca la o inmormantare sa fie mai multa lume decat la o nunta. Mesele vor fi asezate in forma de “T” sau in formade “U. Langa cei doi miri vor sta parintii, apoi rudele apropiate si prietenii si rstul invitatilor. Nu se va face o prearanjare exacta a invitatilor ci fiecare se va aseza unde va vrea.

Primul lucru cu care se incepe receptia este un toast in cinstea celor doi miri. Unul din martori va tine primul discurs, urmand parintii. “Za molodykh!” (Pentru cei doi tineri casatoriti!) . Aici se consuma poate cea mai importanta traditie ruseasca. Pentru primul toast, rusii vor bea sampanie, urmand ca dupa prima inghititura cineva sa strige “Gor’ko!” (Acru!), insemnand ca vinul este acru. Toti oaspetii vor incepe sa zica la unison Gor’ko!Gor’ko! Pentru a face vinul dulce, proaspat casatoritii vor trebuii sa se sarute cu foc pentru cat mai mult timp in timp ce oaspetii vor numara cu voce tare “1,2,3,4,5,6……. ” in timp ce ei se saruta. Acest obicei se intampla dupa fiecare toast, asa ca cei doi se vor saruta de multe ori in timpul petrecerii ce urmeaza.

Al doile tost va fi din partea parintilor, dupa ce un amrtor va fi anuntat toastul, urmand un alt Gor’ko!Gor’ko! si sarutarile aferente.

Martorul va continua apoi nunta recitand poezii si glumite pe seama celor doi miri. Cam la fiecare 5-10 minute mai vine cate un toast si tot asa. De obicei cand un oaspete spune un toast, tot atunci el le va da si cadoul sau pentru nunta celor doi. Banii sunt considerati ca fiind cel mai bun cadou si vor fi oferiti intr-un plic. La ceva timp dupa inceperea petrecerii de nunta, pana toata lumea se va imbata zdravan, se vor aduna toate cadourile si banii oferiti in plicuri. prima parte a receptiei va fi gata. In acest timp invitatii se vor ospata doar cu aperitive avand la dispozitie 10-12 feluri de mancare de acest fel. Intre aperitive si felul principal este undeva la 0 ora-doua, timp in care invitatii vor dansa si vor petrece.


Primul dans este deschis de cei doi tineri casatoriti. Lumea va avea parte apoi de muzica si voie buna.

Un alt moment important este “Furatul Miresei”. Cand mirele isi va vrea consoarta inapoi va trebuii sa plateasca o recompensa. Dupa scurte negocieri si foarte multa distractie, desigur, mirele isi va rascumpara mireasa de la prietenii hoti si nunta poate continua.

Nu exista inca o traditie bine definita pentru tortul de nunta in Rusia, desi se pare ca foarte curand se va implementa si aici acest obicei din vest.

Se intampla ca invitatii sa plece de la nunta intr-un hal de nedescris de beti, nemaiamintindu-si mare lucru despre ce s-a intamplat acolo. In acest caz se considera ca nunta a fost reusita.

A DOUA ZI DE NUNTA

In cea de-a doua zi, petrecerea se va tine in casa unde cei doi tineri vor urma sa locuiasca, de multe ori fiind casa unuia din parinti, la un loc cu acestia. Oaspetii vor sosi cu o durere de cap ingrozitoare dupa petrecerea de pomina din noaptea precedenta, iar bautura favorita este berea, fiind schimbata pe alcool mai tare spre seara.

Oaspetilor nu lise vor da cutite, furculite sau linguri, cateodata nici macar pahare, ci acestia vor trebuii sa le cumpere de la cei doi proapat casatoriti, o alta forma de a-i ajuta pe acestia in noul lor drum ce il vor avea de parcurs.

In cea de-a doua zi, petrecerea se va tine in casa unde cei doi tineri vor urma sa locuiasca, de multe ori fiind casa unuia din parinti, la un loc cu acestia. Oaspetii vor sosi cu o durere de cap ingrozitoare dupa petrecerea de pomina din noaptea precedenta, iar bautura favorita este berea, fiind schimbata pe alcool mai tare spre seara.

Oaspetilor nu lise vor da cutite, furculite sau linguri, cateodata nici macar pahare, ci acestia vor trebuii sa le cumpere de la cei doi proapat casatoriti, o alta forma de a-i ajuta pe acestia in noul lor drum ce il vor avea de parcurs.

Mireasa va purta o rochie special cumparata pentru aceasta ocazie, iar mirele va fi imbracat cu pantaloni de stofa si camasa, sub nici intr-un caz blugi si tricou.

Numarul celor care vin a doua zi la petrecere este mult mai mic. Mancarea va fi mai putina, dar mult mai multa decat la o nunta in vest. Borsul (supa de sfecla rosie, legume si carne ) este extrem de popular in acest meniu. Ukha ( supa de peste de apa dulce, cu cartofi si ceapa ) poate fi o alegere de asemenea. De altfel aceasta traditie a supelor acre este si o urmare a mahmurelii de peste noapte, stiut fiind ca supele acre sunt un remediu benefic dupa o noapte de pomina.

Nu tebuie neaparat sa se tina seama de anumite traditii in ce-a de-a doua zi de nunta, dar in mod sigur vor exista si astazi o sumedenie de Gor’ko! la un loc cu toasturile.

Dupa masa, mireasa va trebuii sa “curete” podeaua din camera. Partea frumoasa este ca oaspetii sunt invitati in a face “mizerie” , in timp ce aceasta va face curat, dar ei au voie sa arunce doar cu bani. De obicei rusii aduna o gramada de monede ce le vor folosii in acest sens. Ma este si o loterie, unde oaspetii trebuie sa cumpere bilete, premiul cel mare putand fi o gaina, iar banii stransi ajungand tot la cei doi tineri casatoriti. Rusii se casatoresc destul de timpuriu si probabilca singurii bani cu care ei isi vor incepe viata sunt banii stransi la nunta.

Atmosfera in aceasta a doua zi este mult mai relaxata si mai putin zgomotoasa, chiar daca este in continuare plina de voie buna. Un mare merit in asigurarea distractiei pe tot parcursul acestor doua zile de nunta este cel al martorilor ce vor trebuii sa gaseasca tot timpul metode sa binedispuna invitatii.

Prima zi de nunta va fi de obicei vinerea, a doua sambata si … trezirea din betia cea crunta fiind duminica.

Simplul fapt de a pleca treaz de la o nunta ruseasca este considerat o impolitete. Se spune ca 3 zile inainte si 3 zile dupa o nunta nu va mai trebuii sa bei si sa mananci. mai mult[1]

Logodna

In Rusia, logodna nu se face cu mare fast, barbatul isi intreaba iubita daca doreste sa fie sotia lui, aceasta ii da raspunsul si cam aceasta este procedura. Nu se ofera vreun inel si nici nu se organizeaza un decor prea deosebit. Daca doreste acesta poate oferi flori dar sunt si cazuri in care nici acestea nu sunt oferite.

Rochia de mireasa

Rochiile de mireasa sunt cel mai des facute dupa modelul dorit de mireasa, rusoaicele se pricep foarte bine la cusut (exista sate intregi unde aceasta este ocupatia de baza a femeilor care se transmite peste generatii). De multe ori, mireasa se pricepe atat de bine la cusut incat isi confectioneaza singura modelul dorit. Costul unei rochii foarte bine lucrate rar depaseste 200 dolari americani.

Una din traditiile raspandite este formarea coloanei de masini negre, luxoase. Cu cat mai multi bani are cuplul, cu atat mai mandri se vor simti in fata lumii daca vor avea masini mai multe si coloana va fi mai lunga. Mirii viziteaza imediat dupa ceremonia din biserica, monumentele eroilor din oras, depun coloane de flori si viziteaza punctele importante ale comunitatii lor, iar dupa aceea se indreapta spre restaurant.

Foarte important la petrecerile de nunta este obiceiul aruncarii paharelor de sampanie pe podea. Spargerea acestora aduce noroc in noua familie.

Initial nunta tinea doua zile. Prima zi avea loc ceremonia si receptia, iar a doua zi petrecerea avea loc in casa unde urmau sa locuiasca cei doi miri (la aceasta petrecere participa doar prietenii apropiati si familia).

Se spune ca pentru a participa la o nunta nu trebuie sa mananci 3 zile inainte si cu siguranta nu va fi nevoie sa mai mananci nici 3 zile dupa, deoarece exista o mare varietate de feluri de mancare.

Unelte personale